واقعیت افزوده، این روزها در هر حیطه ای که تصورش را کنید درک ما از جهان آینده را تغییر می دهد. از فرستادن اعلان های متنی، تا راهنمایی انجام یک عمل جراحی حساس.
تکنولوژی واقعیت افزوده (Augmented Reality) روز به روز محبوب تر می شود. این محبوبیت بدلیل اینست که به کمک AR، می توان المان هایی را از جهان مجازی به جهان واقعی دعوت کرد، در نتیجه آنچه که چشم می بیند و گوش می شنود غنی تر خواهد بود.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره واقعیت افزوده با وب وفن همراه باشید.
واقعیت افزوده چیست؟
واقعیت افزوده (Augmented Reality) یک نمای فیزیکی زنده، مستقیم یا غیرمستقیم (و معمولاً در تعامل با کاربر) از محیط فیزیکی جهان واقعی است که با “افزودن” لایه ای از ورودی های دیجیتال بهبود می یابد و ادراک فعلی فرد از واقعیت وارد مرحله پیشرفته تری می شود.
در واقعیت افزوده معمولاً چیزی کم نمیشود بلکه فقط اضافه میشود.همچنین لایه افزوده شده الزاما شامل تصاویر نیست، بلکه می تواند متن، صدا، ویدئو، فیدبک های لمسی و … را نیز شامل شود.
انواع واقعیت افزوده
واقعیت افزوده دسته بندی های مختلفی دارد که هر کدام اهداف و کاربردهای خاصی را دنبال می کند.
– مبتنی بر الگو (Marker-Based AR)
در این نوع از واقعیت افزوده که به آن تشخیص تصویر نیز گفته می شود، از مارکرهای بصری خاصی -مثل یک QR/2D code یا حتی یک تصویر مخصوص پرینت شده روی کاغذ- بهره برده می شود.
به این ترتیب تنها زمانی که آن الگو یا نشانگر ویژه (AR marker) توسط ریدر دستگاه کاربر (دوربین) احساس شود، افزودن لایه کامپیوتری به چشم انداز واقعی کاربر انجام و نتیجه نهایی ارائه می شود.
اپلیکیشن های مبتنی بر الگو از دوربین دستگاه مربوطه استفاده می کنند تا الگوی مارکر مد نظر را از میان بقیه اجزای محیط تشخیص دهند.
عموما طرح های بسیار ساده اما متمایز (مثل کدهای QR) به عنوان الگوی AR توسط توسعه دهندگان؛ طراحی و استفاده می شوند.
چرا که چنین نشانگرهایی را اپلیکیشن مربوطه به آسانی می تواند شناسایی کند و عملیات پردازش تصویر سنگینی نمی طلبند.
– مبتنی بر مکان (Location-Based AR)
یکی از پر کاربردترین انواع واقعیت افزوده است که به آن واقعیت افزوده بدون نشانگر نیز گفته می شود.
در این مدل ، از جی پی اس،سرعت سنج، قطب نمای دیجیتال و یا شتاب سنجی که در گجت هوشمند کاربر موجود است استفاده می شود تا داده ها بر اساس موقعیت مکانی فراهم شوند.
مزیت عمده واقعیت افزوده مبتنی بر مکان، اینست که امروزه افراد به تبلت و گوشی های هوشمند حتی در دورترین شهرها و روستاها دسترسی وسیع دارند و ویژگی های تشخیص موقعیت مکانی در همه این دستگاه ها موجود است.
پرشمارترین کاربران این نوع از AR، مسافران و گردشگران هستند.
کاربرد این مدل، بیشتر برای پیدا کردن کسب و کارهای اطراف مثل نزدیک ترین پمپ بنزین و رستوران و …؛ نقشه برداری مسیرها، و غیره است.
در اکثر اوقات از این سبک از AR در مرورگرهای AR location browsers استفاده می شود.
– مبتنی بر تصویرسازی (Projection-Based AR)
واقعیت افزوده مبتنی بر پروجکشن و ساخت تصویرکه اغلب آن را واقعیت افزوده مبتنی بر سطح می نامند.
همانطور که از نام آن مشخص است، تصاویر دیجیتال را بر روی اشیاء فیزیکی در دنیای واقعی تصویرسازی می شود.
این تصویرسازی، هم می تواند به صورت تعاملی باشد و هم به صورت غیر تعاملی.
حالت تعاملی مانند یک صفحه کلید دیجیتالی روی میز شما و یا یک شماره گیر تلفن که روی دست شما ایجاد می شود و می توانید با لمس دکمه های آن عملیات مربوطه را انجام دهید.
در حالت غیرتعاملی تصویر سازی از اشیاء به نحویست که می توانید آنها را در اطراف خود به صورت سه بعدی و عمق دار قرار دهید.
– مبتنی بر نمای مرزی (Outlining AR)
در این نوع از واقعیت افزوده، از شناسایی تصویر استفاده می شود و ممکن است کمی شبیه واقعیت افزوده مبتنی بر تصویرسازی به نظر بیاید.
هدف از این دسته از AR غلبه بر محدودیت های بینایی انسان است. چرا که انسان برای دید کافی در محیط های کم نور یا مه آلود، خیره شدن طولانی، یا مشاهده امواج مادون قرمز ساخته نشده است و برای این کار از دوربین های ویژه ای استفاده می شود.
Outlining AR نیز به کمک این نوع دوربین ها توانایی های انسان را این بار در قالب واقعیت افزوده ارتقاء می دهد.
این مدل از AR می تواند در معماری و مهندسی نیز مورد استفاده قرار گیرد تا دانشجویان خطوط مرزی ساختمان ها و ستون های حمایت کننده آن ها را تشخیص دهند و نمایی مش خورده از ساختمان را برای بررسی بهتر در اختیار داشته باشند.
– مبتنی بر برهم نمایی مضاعف (Superimposition-Based AR)
در واقعیت افزوده مبتنی بر سوپرایمپوزیشن نیز از تکنولوژی تشخیص اشیاء بهره برده می شود تا تمامی یک شیء دنیای اطراف ما یا بخشی از آن با نمای AR جایگزین شود.
نمونه ای از این مدل را هم اکنون می توانید در بازی های ویدئویی تیراندازی تجربه کنید.
اپلیکیشن موفق و مشهور شرکت ایکیا به نام IKEA Place، با بهره گیری از واقعیت افزوده مبتنی بر تصویر سازی (Projection)، به مشتریان بالقوه این شرکت و عموم علاقه مندان اجازه می دهد پیش از خریداری لوازم منزل و مبلمان، نمایی واقعی از آن را در محیط خانه خود تماشا کنند.