به گزارش دریچه فناوری اطلاعات باشگاه خبرنگاران؛ انتخاب مرورگر یکی از مهمترین مواردی است که کاربران اینترنتی باید به آن توجه داشته باشند.
استفاده از مرورگر مناسب تجربهی کاربر را از جستوجو در فضای وب تا حد زیادی متحول میکند. اِلمانهای متعددی هستند که مرورگر را به مرورگری مناسب تبدیل میکنند: از سرعت بالا و ویژگیهای امنیتی بهتر گرفته تا بهرهمندی از تنوع بالای اکستنشنها و میزان اشغال فضای رم و CPU.
عوضکردن مرورگر وب فعلیتان میتواند حداقل در اوایل تجربهی نامناسبی به شما بدهد. ممکن است مرورگر فعلیتان بهترین مرورگر دنیا نباشد؛ اما چون مدت نسبتا زیادی است که از آن استفاده میکنید، بیشک به رابط کاربری و ویژگیهای مختلفش عادت کردهاید و همین موضوع میتواند جدایی از آن را برایتان سخت کند.
همانطور که میدانید مروگرها مهمترین ابزارهای جستجو در صفحات وب هستند. شما تا چه حد امنیت مرورگری که استفاده میکنید برایتان اهمیت دارد؟ آیا مایلید تا امنترین مرورگرها را بشناسید؟ پس تا پایان این مقاله با وب و فن همراه شوید.
مرورگر چیست؟
مرورگر در واقع نرم افزاری است که شما روی سیستم عامل کامپیوتر، تلفن همراه و… نصب میکنید. با استفاده از این مروگر میتوانید به تعداد زیادی از وب سایتها و صفحات وب دسترسی داشته باشید. با استفاده از این پلتفرم شما URL مورد نظر خود را که برای هر وب سایت به صورت اختصاصی معین شده است، وارد نموده و به آن سایت دسترسی پیدا میکنید.
فایرفاکس (Firefox)
مرورگر فایرفاکس به نام Mozilla Firefox که محصول مجموعه موزیلا است یکی از بهترین و محبوبترین مرورگرهای حال حاضر دنیاست. Firefox یک مرورگر سریع و خصوصی منبع آزاد است و کاملاً ممیزی شده که بسیار امن و قابل اعتماد است. این به تنهایی آن را از لحاظ مسئولیت پذیری از مرورگرهای اصلی جدا میکند، این مرورگر توسط بنیاد موزیلا که یک سازمان غیر انتفاعی است توسعه یافته است. Firefox به اندازه Chrome ایمن است و برای بهبود سرعت آن موتور رندر جدید کوانتومی در آن تعبیه شده، فایرفاکس مجموعه گستردهای از ویژگیهای امنیتی را ارائه میدهد. این نرم افزار به کاربران توصیه میکند که مرورگر “محافظت از حریم خصوصی شدید از لحظه نصب” داشته باشد، اما گزینههای حفظ حریم خصوصی و امنیتی بیشتری در دسترس است.
به عنوان مثال، فایرفاکس کوکیهای ردیابی متقابل را به صورت پیش فرض مسدود میکند، متوقف کردن رسانههای اجتماعی و سایر ردیابهای شما در اطراف اینترنت و ایجاد یک پروفایل کاربر. همچنین میتوانید از محافظت ردیابی یکپارچه برای مشاهده سایتها و ردیابهایی که سعی دارند شما را دنبال کنند استفاده کنید. علاوه بر این، افزونههای امنیتی و حریم خصوصی بسیار عالی به عنوان افزونه فایرفاکس (Firefox Add-Ons) وجود دارد، این مرورگر محبوبیت خود را مدیون داشتن سطح بالایی از قابلیتهای سفارشیسازی و افزونههایش است.
یکی دیگر از ویژگیهای عالی امنیتی فایرفاکس، قابلیت “DNS-over-HTTPS” است، که جستجوهای نام دامنه شما را قبل از ارسال آنها از طریق اینترنت رمزگذاری میکند. هم چنان مرورگرهایی مانند فایرفاکس در حال ساخت این فناوری و امنیتی هستند که دسترسی کاربران عادی را آسانتر میکند.
Tor Browser
تور نرمافزاری است که برای ناشناس ماندن کاربران در محیط اینترنت به کار میرود که بر پایه نرمافزار کارخواه(Client) و شبکهای از سرویس دهندهها بنا میشود و میتواند دادههایی از کاربران را مانند موقعیت مکانی و نشانی آیپی پنهان کند. مرورگر تور یک مرورگر اصلاح شده موزیلا فایرفاکس است که دارای عملکردهای اضافی است که به کاربران امکان مرور دارک وب را میدهد.
لذا میتوان گفت که این سامانه برای محافظت از آزادی کاربران و حفظ حریم خصوصی آنها در محیط اینترنت طراحی شدهاست. این نرمافزار، یک نرمافزار آزاد است و استفاده از شبکهی آن نیز رایگان است.
سامانه تور پیادهسازیاش از روش مسیریابی پیازی است که در آن پیامها رمزنگاری میشوند و از داخل شبکهای از سامانهها که به وسیلهی کاربران داوطلب در نقاط مختلف جهان راهاندازی شده است، عبور داده میشوند.
در این شبکه، هر دستگاه یک لایهی رمز را برای خواندن دستورهای مسیریابی رمزگشایی میکند و پیام را به دستگاه بعدی میفرستد که آن هم به نوبهی خود همین کار را تکرار میکند. این روش باعث میشود که هیچیک از سامانههای داخل این شبکه از محتوای پیامها اطلاع نداشته باشند.
در ضمن هیچیک از سامانههای این شبکه بهطور همزمان به نشانی آیپی فرستنده و نشانی آیپی گیرنده دسترسی ندارند. یعنی هر یک از دستگاههای داخل این شبکه که ترافیک اینترنتی از آن عبور میکند، فقط نشانی آیپی دستگاه قبلی را میداند.
با این که کاربرد اصلی شبکهی تور، ناشناختگی (ناشناس ماندن) کاربر و جلوگیری از شنود اطلاعات و عدم توانایی ثبت اطلاعات رد و بدل شده توسط کاربران در محیط اینترنت است، ولی برای عبور از فیلترینگ هم به کار میرود.
آژانس امنیت ملی ایالات متحده آمریکا از طریق روشی با نام رمز “EgotisticalGiraffe” آسیبپذیری نسخه قدیمی مرورگر موزیلا فایر فاکس را هدف میگرفت که یک بار نیز به مرورگر تور، مربوط میشد. در کل، این آژانس، تلاش میکند با استفاده از برنامه ایکسکیاسکور، کسانی را که از تور استفاده میکنند به دقت، زیر نظر بگیرد.
مرورگر تور اما دارای ویژگیهای امنیتی اضافهتری است که عبارتند از :
- از افزونههای HTTPS Everywhere و NoScript (همه اسکریپتهای غیرفعال شده به طور پیش فرض) استفاده میکند.
- سایر افزونههای مرورگر مانند Flash ، RealPlayer و QuickTime را مسدود میکند.
- از me به عنوان موتور جستجوی پیش فرض خود استفاده میکند.
- همیشه از حالت مرور خصوصی استفاده میکند برای حفاظت از ردیابی، سابقه مرور، گذرواژهها، سابقه جستجو، کوکیها یا محتوای ذخیره شده در وب.
Waterfox
واترفاکس یک مرورگر وب متن باز است که بر پایهی فایرفاکس و برای ویندوز ۶۴ بیتی طراحی شده است. از آنجا که نسخۀ رسمی ۶۴ بیتی برای فایرفاکس وجود ندارد، واترفاکس میتواند به عنوان یک جایگزین استفاده شود. طبق گفتهی طراحان این نرمافزار٬ واترفاکس برای افزایش سرعت ایجاد شده است. این برنامه شامل یک سیستم حفاظت از ردیابی است و با حساب معمولی Firefox شما همگام سازی میشود. Waterfox برای Windows ، macOS ، Linux و Android در دسترس است.
Brave
بریو یک مروگر وب است که رایگان و منبع باز با سیستم پرداخت به گشت و گذار و بر پایه مرورگر کرومیوم و موتور چیدمان بلینک ساخته شده است. ساخت این برنامه را یکی از بنیانگذاران پروژه موزیلا و خالق جاوا اسکریپت “برندان آیک” اعلام کرد. این برنامه ادعا میکند که از دنبالهگیریهای اینترنتی جلوگیری میکند و تبلیغات اینترنتی سرزده و مزاحم را حذف میکند. این مرورگر همچنین ادعا میکند که برای بهبود حفظ حریم خصوصی آنلاین، دادههای کمتری را از مشتریان برای تبلیغات به اشتراک میگذارد. تا سال ۲۰۱۸ یک نسخه پایدار برای ویندوز، مکاواس، لینوکس و همچنین در نسخه پایدار آیاواس و اندروید در دسترس است. نسخه فعلی دارای ۲۰ موتور جستجو بهطور پیش فرض است که از جمله داکداکگو، گوگل، StartPage، اکوزیا، Qwant و Yandex اند. بریو همچنین با داکداکگو همکاری دارد.
Pale Moon
این مرورگر نیز که از امنترین مرورگرها محسوب میشود، مبتنی بر فایرفاکس و منبع باز است. بر خلاف واترفاکس، کد این مرورگر کاملا با فایرفاکس متفاوت است.
پیل مون نسخهی بهینه شدهی مرورگر فایرفاکس است که در ۲ نسخهی x64 و x86 عرضه میگردد. رابطهی کاربری آن بسیار شبیه به فایرفاکس بوده که برای بسیاری از کاربران آشنا است. طرّاحی این مرورگر به صورتی انجام گرفته تا سرعت و کارایی را به حداکثر برسد.
Firefox Focus
Firefox Focus یک مرورگر رایگان و منبع باز متمرکز بر حفظ حریم خصوصی از Mozilla است که برای تلفنهای هوشمند و رایانههای لوحی Android و iOS در دسترس است. Firefox Focus در ابتدا یک برنامه مسدود کننده ردیاب برای دستگاههای iOS تلفن همراه بود که در دسامبر ۲۰۱۵ منتشر شد؛ اندکی پس از آن به یک مرورگر وب حداقلی تبدیل شد. با اینحال، هنوز هم میتواند فقط به عنوان یک مسدود کننده ردیابی در پس زمینه مرورگر Safari در دستگاههای اپل کار کند. در ژوئن ۲۰۱۷، اولین نسخه برای آندروید عمومی شد و بیش از یک میلیون بار در ماه اول بارگیری شد. پس به طور کلی ویژگیهای کلیدی آن عبارتند از: حفاظت از ردیابی و مسدود کردن آگهی (با استفاده از لیست قطع ارتباط). کلیه جستجوها به طور موثر در حالت امن و خصوصی انجام میشوند، بنابراین هیچ سابقهی جستجو به صورت محلی ذخیره نمیشود.
IceCat
این مرورگر نیز بر مبنای فایرفاکس است و فایلهای تصویری با طول صفر، که به عنوان اشکالات وب نیز شناخته میشوند را مسدود میکند. همچنین JavaScript غیر رایگان را تشخیص داده و مسدود میکند.
SeaMonkey
SeaMonkey مانند Pale Moon از کد Firefox و موتور رندر Gecko استفاده میکند. با این حال، این سرویس با سایر خدمات موجود در لیست مرورگرهای خصوصی در این مقاله متفاوت است.
این برنامه شامل یک مرورگر، یک سرویس گیرنده ایمیل، گروههای خبری و ویرایشگر HTML WYSIWYG است.
در دنیایی که حفظ حریم خصوصی و امنیت بسیار مهم است، پیدا کردن مرورگر امن دشوار است. همانطور که میبینید، باید بین امنیت، حفظ حریم خصوصی و عملکرد، انتخاب کنید. موزیلا فایرفاکس هر سه گزینه را تیک میزند و یکی از امنترین مرورگرها در سال ۲۰۲۰ است. اینها امن ترین مرورگرها بودند که برای شما معرفی کردیم. امید است مطالب ذکر شده مورد توجه و رضایت شما عزیزان قرارگرفته باشد. اگر شما دوستان تجربهی استفاده از این مرورگرها را داشتهاید و به نکتهی جالب توجهی برخورد کردهاید، از طریق کامنت با دیگر دوستان به اشتراک بگذارید.